Stäng fönster Uddevalla kn, KURÖD 4:80 FOSSUMSBERGS KRAFTVERK

Historik
Kraftverket Fossumsberg ligger ett par hundra meter uppströms lämningarna av Fossums kvarn. Det finns dokumentation på att det vid Fossum och Fossumsberg har funnits kvarnar och sågar ända sedan 1594. Då fanns de tre sågkvarnar på platsen – en på vardera stranden och en mitt i forsen.

Enligt en historik och översikt av vattendomar i Bäveån-Risån, framtagen av Uddevalla Energi AB, lämnade Uddevalla Kraftverks AB in en ansökan in 1 februari 1938 om att få bygga ett kraftverk enligt förslag från ingenjör Stellan Jacobsson, Göteborg. Kraftverket togs i drift 1943.

Byggandet av Fossumsberg kraftverk var det fjärde kraftverket Uddevalla stad lät bygga. Det första var Strömbergets kraftverk som byggdes i centrala Uddevalla 1920, det andra var Sankt Anna 1936, det tredje var Kollerö kraftverk 1937. Efter Fossumsberg byggdes ytterligare ett kommunalägt kraftverk längs Risån-Bäveån. Det femte var Groröd 1964.

Idag har Fossumsbergs kraftverk genomgått en modernisering och all reglering och kontroll sker med modern teknik.

Källor:
Ägaren