Stäng fönster Uddevalla kn, KURÖD 4:80 FOSSUMSBERGS KRAFTVERK

Historik
Såg- och kvarndrift vid Fossumsberg är dokumenterat ända sedan slutet av 1500-talet. Anläggningarna har varit placerade på båda sidor om ån, ca 200 nedströms från nuvarande kraftverk. Staden köpte fallet vid Fossumsberg i samband med anläggandet av S:t Anna kraftverk 1936. Vid samma tid förvärvades ett fall vid tidigare Kollerö bruk. Året därpå färdigställdes både S:t Anna kraftverk och Kollerö kraftverk. Nästa steg i utbyggnaden av stadens vattenkraft var att konstruera en stor damm ovanför Fossumsberg och spränga en tunnel för vattnet genom berget. Ansökan om tillstånd för den nya anläggningen lämnades in 1938. Arbetena påbörjades 1942 och trots pågående världskrig och rådande materialbrist kunde anläggningen tas i bruk året efter. Anläggningen fick ett modernt utförande och beskrevs i en samtida tidningsartikel på följande vis: ”Den torde vara världens modernaste i sitt slag. I tekniskt avseende är den vidare den mest rationellt ordnade och står på sitt område i absolut toppklass.” Fossumsbergs kraftverk var det fjärde kraftverket Uddevalla stad lät bygga.