Stäng fönster Uddevalla kn, BÄVE-GRORÖD 2:1 GRORÖDS KRAFTVERK

Historik
Vid Groröd uppges i kartmaterial från 1594 finnas en Møllequern och Saug (FMIS). Enligt en historik och översikt av vattendomar i Bäveån-Risån, framtagen av Uddevalla Energi AB, har Grorödsfallet troligen utnyttjats som kraftkälla för kvarnar och sågar sedan åtminstone mitten av 1700-talet. Enligt samma översikt sökte Uddevalla Kraftverks AB den 15 juli 1958 tillstånd om att få bygga ett kraftverk på platsen. Kraftverket skulle enligt ansökan ha en 30 meter lång överfallsdamm samt intag, tilloppskanal och kraftstation vid den högra (norra) stranden.

Kraftverket Groröd togs i drift 1964. Byggherre var Uddevalla stad. Huvudprojektör/arkitekt är inte känt. Groröd var det femte vattenkraftverket som Uddevalla stad lät bygga. Det första var Strömbergets kraftverk som byggdes i centrala Uddevalla 1920, det andra var Sankt Anna 1936, det tredje var Kollerö kraftverk 1937 och det fjärde var Fossumsberg 1943. Reglering och kontroll av Groröd sker med modern teknik.

Källor:
Ägaren (muntligt samt bolagets hemsida och den interna historiken ”Översikt vattendomar i Bäveån-Risån”, Göte Klingvall)
Länsstyrelsens WebbGIS-karta