Stäng fönster Uddevalla kn, SANKT ANNA 11 SANKT ANNA KRAFTVERK

Historik
Sankt Anna kraftverk byggdes 1936. Enligt en historisk översikt av vattendomar i Bäveån-Risån, framtagen av Uddevalla Energi AB, har fallhöjden vid Sankt Anna utnyttjats åtminstone sedan 1600-talet – bland annat för kvarndrift. Fallet ägdes av kyrkan fram till 1934 då Uddevalla stad köpte själva kvarnen för att ersätta den med ett kraftverk. Troligen arrenderade staden fastigheten fram till 1947 då Uddevalla stad köpte både Strömberget och Sankt Anna av kyrkan.

Strömbergets kraftverk togs i drift 1920 och var det första som staden lät bygga längs Risån-Bäveån. Därefter var det alltså Sankt Annas tur 1936. Sedan kom ytterligare tre kommunalt ägda kraftverk att färdigställas för att utnyttja fallhöjden på cirka 75 meter från Öresjö ner till Uddevalla. Dessa tre var Kollerö 1937, Fossumsberg 1943 och Groröd 1964.
Under årens lopp har Sankt Anna kraftverk automatiserats. Dessutom har den ursprungliga generatorn bytts ut och ersatts med en Bevi asynkrongenerator från 1992.

År 1992 beslutade energistyrelsen att ge ett ekonomiskt stöd på 450 000 kronor för att bygga laxtrappor både vid Strömberget och vid Sankt Anna. Arbetet utfördes av gatukontoret som beredskapsarbete, i samarbete med Hushållningssällskapet.

Källor:
Ägaren (muntligt samt bolagets hemsida och den interna historiken ”Översikt vattendomar i Bäveån-Risån”, sammanställd av Göte Klingvall
Länsstyrelsens webbGIS-karta