Stäng fönster Vårgårda kn, FINNATORP 2:1 FINNATORPS KVARN OCH SÅG

Historik
Finnatorp ligger i ett område som är ovanligt rikt på fornlämningar – främst gravlämningar efter de små bygdeenheter som uppstod när man under brons- och äldre järnålder började odla upp skogsbygderna.
I Horla socken har det funnits vattenkvarnar på fem platser. Den första omnämns 1548. Finnatorps kvarn byggdes 1856 på en gammal kvarnplats, som finns omnämnd i 1697 års kvarnkommission.

Finnatorps kvarn drevs till en början av vattenhjul, men 1927 övergick man till turbindrift. År 1942 byggdes kvarnen till med en våning. I samband med detta installerades sikt, valsverk och en triör för rensning av utsäde. Verksamheten i kvarnen upphörde 1959. År 1970 byggdes kvarnen till med ett hyvleri för sågens behov.

Sitt nuvarande utseende fick kvarnens tillbyggda kraftverksdel år 2007, då ett tidigare maskinhus rekonstruerades och den tekniska utrustningen moderniserades för att uppfylla kraven för el-certifikat. År 2011 renoverades kvarnen med byggnadsvårdsmedel. Då åtgärdades bland annat fönster och tak.

År 1920 byggdes en såg. År 1990 brann det äldre sågverket ner och ett nytt uppfördes i dess ställe.

Källor: