Stäng fönster Lerum kn, ALMEKÄRR 3:346 HILLEFORS KRAFTVERK

Historik
Säveån har sedan 500 år tillbaka använts som kraftkälla – främst för kvarndrift men även för att driva sågar och annan industri. Strax nedströms Hillefors, vid Kullen, finns exempelvis resterna av Sveriges första mekaniska bomullsspinneri, anlagt på 1790-talet.

Hillefors kraftverk är beläget invid Säveåns södra/västra strand i Stenkullen. Anläggningen uppfördes 1947 som en del av verksamheten kring Hillefors grynkvarn och ersatte då en kraftstation från 1918. Under 1980-talets moderniserades och effektiviserades anläggningen.
Kvarnrörelsen vid Hillefors grynkvarn, med före detta såg och benstamp, började i liten skala 1899 och utökades efter hand för att 1947 vara utbyggd till nuvarande omfattning.

Egentligen startar kvarnens historia redan 1888, då Andreas Andersson fick forsen i Säveån samt ett markområde avstyckat från Hunstugan. Det första dämmet i ån kom därmed att byggas. År 1894 stod den första riktiga dammbyggnaden klar. Den låg några meter uppströms den nuvarande och hade en fallhöjd på 2,22 meter.

År 1899 anlade en ny ägare, Fridolf Johansson tillsammans med brodern Karl, en vattendriven grynkvarn. Vid sekelskiftet 1900 hade verksamheten utökats med en såg och en benstamp. Under 1905 och 1909 härjades grynkvarnen av bränder. År 1913 var kvarnen återuppbyggd – denna gång i tegel.
År 1923 rasade den gamla kvarndammen vid en stor översvämning. Den byggdes upp igen till sitt nuvarande skick 1924-1925. Anläggningen utökades genom tillbyggnad av norra och södra flygeln, 1929 respektive 1940.

Sågen lades ner 1965, benstampens verksamhet upphörde på 1930-talet och framställningen av ”Hillefors Ångpreparerade Havregryn” upphörde i slutet av 1980-talet. Hillefors grynkvarn byggnadsminnesförklarades 1990, men kraftverket på andra sidan ån ingår inte i byggnadsminnet.

Källor:
Kulturmiljöer i Lerums kommun. Kulturmiljöprogram & Planeringsunderlag, Älvsbors läns museum och Lerums kommun, 2000.
Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1990-11-26, Dnr 21-108-90
Agrar småindustri i Västra Götaland, Forsviks industriminnen, 2006