Stäng fönster Skara kn, BLOMBACKA 1:5 BLOMBACKA KRAFTVERK

Historik
Blombacka kraftverk ingår i herrgården Blombackas ägor. Gården Blombacka har anor ända från 1500-talet. Gårdens nuvarande huvudbyggnad återuppbyggdes på 1970-talet efter en brand. Den gamla huvudbyggnaden var från 1832.

Kraftverkets byggnadsår är inte klarlagt – inte heller vem som var huvudprojektör eller arkitekt. Ett tänkbart årtal är emellertid 1913, eftersom det i Finshyttans förteckning över levererade turbiner finns en beställning gjord 1913 av en turbin från Blombacka AB.

Under 2012 inleddes en omfattande ombyggnad av kraftverksanläggningen. Den äldre maskinutrustningen revs ut och en tillbyggnad gjordes av den ursprungliga stationsbyggnaden. Denna tillbyggnad innebar att en ny byggnad ställdes delvis ovanpå den gamla. Tillbyggnaden placerades vinkelrätt mot den ursprungliga huvudbyggnaden. Två nya turbiner installerades och intaget byggdes om. Vid inventeringstillfället kvarstod ett antal åtgärder, exempelvis skulle avbördningsdelen av dammen byggas om.

Källor:
Kulturhistorisk inventering, Skara kommun (1983) - område Blombacka - kvarnarna vid Ardala