Stäng fönster Essunga kn, BALJEFORS 2:1 BALJEFORS KVARN OCH KRAFTVERK

Historik
Fallet vid Baljefors har utnyttjats i århundraden. Enligt uppgifter har kvarndrift funnits på platsen sedan 1500-talet, då den låg under godset Främmestad.

Främmestad har en lång historia. Namnet dyker upp i skrift redan på 1200-talet i ett dokument utfärdat 1263 av Birger Jarl.

År 1821 ägdes Främmestads egendom av Karl XIV Johan och 1845 köpte arrendatorn Fredrik Philip Hierta gården av dåvarande kungen Oskar I. Därmed återgick gården i släkten Hiertas ägo. Denna släkt hade ägt Främmestad under 1600-talets andra hälft och fram till mitten av 1700-talet.

Belagt är att det på 1600-talet fanns en kvarn i Baljefors och att det under 1700-talet fanns såväl en såg som en stamp intill fallet.

Stenvalvsbron byggdes 1855 och kostade då 6 000 riksdaler. Ökad trafik gjorde det nödvändigt att förstärka och bredda bron. Ett arbete som utfördes under vintern 1973–1974. Bron öppnades åter för trafik på valborgsmässoafton.

Enligt häradsekonomiska kartan från slutet av 1800-talet fanns i Baljefors – förutom sågen och tullkvarnen – även ett spinneri och ett färgeri i anslutning till kvarnen och forsen. Utöver detta har det i Baljefors även funnits linneväveri, vadmalsstamp, urmakeri, krog och affär.

Den nuvarande kvarnbyggnaden är inte daterad, men år 1903 övertogs den av nuvarande ägares äldre släktningar. År 1936 byggdes den till och nytt kvarnverk med tre turbiner installerades. Kvarnen är inte längre i drift.

I slutet av 1990-talet väcktes tanken att ersatta de gamla kvarnturbinerna med en annan turbin och starta el-produktion. Det äldre turbinhuset var i mycket dåligt skick och ägarna beslutade att riva detta och bygga en ny tillbyggnad av kvarnen på det gamla turbinhusets plats – längs kvarnens östra långsida mot forsen. Den nya kraftverksbyggnaden gjordes betydligt mindre då den endast skulle inrymma en turbin. Den nya anläggningen togs i drift år 2000.

Sågen i Baljefors är byggd 1886. Den har därefter byggts till och förbättrats, men är numera nedlagd.