Stäng fönster Mariestad kn, RIBBENÅS 8:1 TIDAVADS KRAFTVERK (NYKVARN)

Historik
Nykvarns kraftverk uppfördes i tre etapper. Den äldsta delen åt öster – en kvarn från 1865 – är numera riven. Denna drevs med turbiner via en drygt 450 lång tilloppskanal, som fortfarande kan avläsas i dammens östra del där ledarmen finns kvar. Samma kanal utnyttjades även för det kraftverk som tillkom genom en tillbyggnad västerut 1918. I slutet av 1930-talet ersattes kanalen med ny damm och ännu ett nytt kraftverk byggdes till västerut 1939. De två sistnämnda etapperna är avläsbara på dagens kraftverksbyggnad. Den sista etappen stod Kraft AB Nykvarn-Tidan för. Projektör och arkitekt är inte känt.

Kvarnen från 1865 har rivits och dess utlopp är igenfyllt. Det ena kraftverksaggregatet från 1918 var i drift fram till 1950-talet och det andra till 1963. Enligt nuvarande ägare finns båda turbinerna kvar i sina respektive sumpar. Nykvarns kraftverk ägs sedan 2013 av ett småskaligt bolag som köpte detta av Karlskoga Energi AB.

Källor:
Ägaren