Stäng fönster Mariestad kn, GAMLA STADEN 4:3 MARIESTADS STADSKVARN

Historik
Redan från det att Mariestad grundades år 1583 har staden haft en kvarn i sin ägo. Exakt var kvarnverksamheten bedrevs från början är inte klarlagt. En tullkvarn byggdes på 1600-talet och under 1700-talet omnämns kvarnens nuvarande plats.

En föregångare till Mariestads stadskvarn uppfördes i början av 1800-talet. Det finns dokument från 1805 som visar att det då fanns två kvarnar med två arrendatorer. Dessa ålades att bygga om kvarnen. Då byggdes en större tegelkvarn i tre våningar. Under 1800-talet gjordes flera förändringar och förbättringar av kvarnen.

Dess nuvarande utseende fick troligen kvarnen 1892. Det finns dokumenterat att kvarnen var i dåligt skick redan när en ny ägare tillträdde år 1892. Den nya ägaren – ingenjör Carl Robert Stenström – lät då göra en om- och tillbyggnad av kvarnen. Då påbyggdes ytterligare en våning, silobyggnaden byggdes till och den nya ägaren lät omgående utrusta kvarnen med fyra dynamomaskiner (generatorer). Den ena gav tillräckligt med kraft för att pumpa vatten till stadens hushåll, och de övriga tre drev kvarnens samtliga maskiner samt försåg kvarnen och kvarnmästarbostaden med elektrisk belysning. Trots detta blev det elkraft över och under 1895 började kvarnen leverera likström för belysning bland annat till länsstyrelsen. Noterbart är att elström var en lyxvara. En kilowattimme (kWh) kostade 25 öre, vilket motsvarade en timlön på den här tiden.

År 1938 startade Nordiska kvarnskolan i Mariestads stadskvarn. Huvudman för den tvååriga utbildningen med tolv elever per årskull var kommunen. Kvarnskolan var den enda i sitt slag i Norden. Eleverna kom även från Finland, Danmark och Norge och det var således många mjölnare som utvecklade sitt yrkeskunnande i denna kvarnskola. Nordiska kvarnskolan lades ner 1987 på grund av ett sjunkande elevunderlag och en alltmer sliten och omodern kvarnutrustning.

Kvarnen såldes 1988 till en privatperson som drev kvarnrörelsen vidare fram till 1994. Anläggningen såldes 1996 till dåvarande Mariestad-Töreboda Energi AB – numera VänerEnergi AB. All kvarnutrustning är såld och idag används byggnaden som förråd.

Trots vissa renoverings- och underhållsåtgärder under de senaste 25 åren är idag Mariestads stadskvarn i och kraftverk i behov av relativt omfattande åtgärder. Vid inventeringstillfället pågår en diskussion om att stänga kraftverket, riva ut dammen och låta biotopskyddsområdet nedströms utökas uppströms i den forssträcka som då skulle bildas.

Kommentar: Beslut har tagits om biotopskyddsområde för Tidans kvillar i forssträckan utmed kvarnen. Beslutet blev fastställt 2015-03-04 med diarienummer 511-18367-2014.

Stadskvarnen är försedd med q-bestämmelse i detaljplanen. Den har dessutom rivningsförbud

Källor: