Stäng fönster Essunga kn, FRÄMMESTAD 4:1 FRÄMMESTADS KRAFTVERK

Historik

Godset Främmestad har en lång historia. Namnet Främmestad dyker upp i skrift redan på 1200-talet. Huvudbyggnaden uppfördes på 1770-talet och år 1821 ägdes Främmestads egendom av Karl XIV Johan. År 1845 köpte arrendatorn Fredrik Philip Hierta gården av dåvarande kungen Oskar I. Därmed återgick gården i släkten Hiertas ägo. Denna släkt hade ägt Främmestad under 1600-talets andra hälft och fram till mitten av 1700-talet.

Under Fredrik Philip Hiertas tid fanns på platsen en trämassafabrik, ett tegelbruk och en benstamp. På häradsekonomiska kartan (1877-1882) finns ovan nämnda verksamheter beskrivna. Anlagd är dessutom samt den handgrävda kanal som fortfarande – om än något förändrad – används som intagskanal för dagens kraftverk.

I NOHAB:s förteckning över sålda turbiner finns noterat att P. F. Hierta, Främmestad beställde en turbin år 1862. Enligt uppgift drev den trämassafabrikens maskiner. När kraftverket togs i drift 1907 användes till en början denna turbin för elproduktionen. År 1917 ersattes den av den nuvarande dubbla francisturbinen från Finshyttan.

Under ett åskoväder 1937 förstördes Främmestads kraftverk genom brand. Dubbelturbinen som fortsatte att snurra under hela branden klarade sig. Kraftverket byggdes omgående upp igen och har sedan dess inte förändrats nämnvärt. En ståltub byggdes och ytterligare en turbin installerades. En dieselmotor säkerställde el-leveranserna när tillgången på vatten var dålig. Senare anslöts nätet till Trollhättans kraftverk och dieselmotorn kunde avvecklas.

Kraftstationen och det kringliggande distributionsnätet ägdes av Föreningen Främmestad u p a (utan personligt ansvar). Efter att föreningens mest drivande person dött under våren 1955 såldes Främmestads kraftverk till statliga Kungliga Vattenfallsstyrelsen – numera Vattenfall AB. Övertagandet ägde rum den 18 november 1955 genom ett godkännande av Kungl. Maj:t. Köpeskillingen var 850 000 kronor.

Anläggningen drevs i oförändrat skick till år 1961 då en höjning av intagskanalen och intaget gjordes med cirka en meter. Den 6 juni 1988 fattades ett projekteringsbeslut att bygga ersätta den gamla kraftstationen med en ny. Skälet var den befintliga anläggningens höga ålder och framtida underhållsbehov. Genom utbyggnaden skulle kraftverket ge 770 kW och en normalårsproduktion på cirka 3 GWh. Kostnaden för detta beräknades 1988 till 7,7 miljoner kronor. Projektet lades på is.

Dammen renoverades år 1990 och år 2001 sålde Vattenfall AB kraftverket nuvarande ägare.