Stäng fönster Åmål kn, KNARRBYN 1:3 FENGERSFORS KRAFTVERK

Historik
Det finns kartbelägg för att vattendraget Knarrbyån har utnyttjats för kvarndrift sedan sent 1700-tal och att det tidigare på platsen fanns en såg, som revs 1882. Fengersfors bruk startades ursprungligen redan 1796, då brukspatron Christopher Sahlin fick tillstånd att anlägga ett manufakturverk på den plats bruket fortfarande ligger. Bruket fick namnet Lisefors, uppkallat efter hans hustru.

Vid Christofer Sahlins död 1831 övertogs bruket av hans son Mauritz Sahlin och vid hans död 1856 av hans son Christoffer Sahlin. Efter några år drabbades även Lisefors av den stora bruksdöden och brukets järnhantering avvecklades successivt och lades ner helt 1884.

Som så många andra järnbruk i Dalsland övergick Lisefors till produktion av pappersmassa och därefter papper. Efter några ägarbyten och dålig lönsamhet övertogs Lisefors av affärsmannen Johan Fenger-Krog 1901. Han byggde upp verksamheten och bytte namn på företaget till Fengersfors Bruks Aktiebolag. Även brukssamhället kom så småningom också heta Fengersfors.

Under 1940-talet blomstrade företaget och familjen Fenger-Krog drev pappersbruket fram till 1968, då verksamheten lades ner efter en långvarig nedgång och dålig lönsamhet. Kommunen övertog då bruket.
Pappersproduktionen startades dock på nytt 1969 av civilingenjören Karl Johan Enderlein, som 1974 fick köpa anläggningen av kommunen. En djup kris för hela pappersindustrin ledde emellertid till kraftigt minskad orderingång och 1977 gick Fengersfors Bruks Nya AB i konkurs. Själva bruksbyggnaderna tillhör ännu idag bolaget Enderlein & Co, som genom arv övergått till nuvarande ägare.

Sedan 1990-talet har en kontinuerlig upprustning och utveckling av industrimiljön pågått. Fengersfors bruk har 2015 av Svenska industriminnesföreningen utsetts till årets industriminne. Motiveringen lyder: Fengersfors bruk i Åmåls kommun tilldelas utmärkelsen Årets industriminne 2015 för omvandlingen av en överbliven processindustri till en spännande arena för industrihistoria, konstnärligt skapande och företagande.

Källor:
Fengersfors Bruk i utveckling, Eric Julihn, Bengt Spade och Bosse Lagerqvist (2013)