Stäng fönster Åmål kn, FORSBACKA 1:10 HANEFORS KRAFTVERK

Historik
Platsen där Hanefors kraftverk ligger har en lång historia. Vattenkraften längs Åmålsån utnyttjades redan på 1600-talet av herrgården Forsbacka. Ett järnbruk anlades där 1691 – en verksamhet som blomstrade under 1700-talet och en bit in på 1800-talet. Forsbacka ingick som en del i den gemensamma bruksrörelsen Hanefors-Forsbacka-Persby. Genom ytterligare bruksetableringar i bland annat Vitlanda, Lisefors, Kristinedal kom Åmålstrakten under 1700-talet att bilda kärna i den dalsländska bruksbygden. Enligt en karta från 1764 fanns även en såg i närheten av den plats där nuvarande Hanefors kraftverk ligger.

Från mitten av 1850-talet konkurrerades de svenska järnbruken ut. I Forsbacka upphörde järnhanteringen 1884 och ersattes – precis som på många andra platser – omgående av en pappersmassafabrik. Denna lades dock ner redan 1890 och Forsbacka egendom såldes därefter till staten.
På häradsekonomiska kartan från 1890-1897 är fortfarande trämassafabriken illustrerad. Då fanns ingen dammsjö omedelbart uppströms. Det var först i samband med anläggandet av det äldre kraftverket 1916 som denna dammsjö tillkom. Tidigare utnyttjades flödet kontinuerligt i ån utan vattenmagasin. Uppströms sundet visar häradsekonomiska kartan en antydan till dammsjö. Denna uppstod sannolikt när ån dämdes upp för att förse den på kartan illustrerade sågen med kraft.

Åmåls stad köpte Forsbacka herrgård med tillhörande fall och lät alltså 1916 bygga ett kraftverk på platsen. Hanefors nuvarande kraftverk uppfördes 1963-1964 och ersatte då detta äldre kraftverk. Byggherre var Åmåls stads elverk och entreprenör var Kullenberg Byggnads AB.
Hanefors kraftverk är i stort sett oförändrat sedan det byggdes.

Källor: