Stäng fönster Åmål kn, KORSBYN 1:22 KORSBYNS KRAFTVERK

Historik
Korsbyns kraftverk är byggt i en trakt med lång historia. Vattenkraften längs Forsbackaån uppströms utnyttjades redan på 1600-talet av gården Forsbacka, då ett järnbruk anlades där. Denna verksamhet blomstrade under 1700-talet och en bit in på 1800-talet.

Från mitten av 1850-talet konkurrerades de svenska järnbruken ut och på Forsbacka upphörde järnhanteringen 1884. Den ersattes – precis som på många andra platser – av en trämassafabrik. Denna lades dock ner redan 1890, varpå Forsbacka egendom såldes till staten.

Därefter köpte Åmåls stad Forsbacka med tillhörande fall och år 1916 byggde staden ett kraftverk vid Haneforsen där trämassafabriken hade legat. Nästa utbyggnad av Åmåls stads vattenkraft skedde 1930, då Korsbyns kraftverk byggdes. Under 1960-talet ersattes det gamla kraftverket vid Hanefors med ett nytt. Samtidigt anlades ett nytt kraftverk vid Kallskog.

Vattenmagasinet uppströms Korsbyns kraftverk bildar en cirka 12 hektar stor dammsjö – Korsbydammen. Denna sjö uppkom först när kraftverket byggdes. Innan dess fanns endast en såg och en kvarn, drivna av dåvarande Åmålsåns vattenflöde.
De enda förändringar som skett sedan kraftverket byggdes är ett byte av turbinregulator och en viss modernisering av kontroll- och utledningsutrustningen. Dessutom ersattes den gamla tuben 1989 med en ny trätub.

Källor:
Länsstyrelsens webbGIS-karta