Stäng fönster Mark kn, FRIGÄRDE 1:13

Historik
Efter folkskolereformens införande ökade således antalet skolhus sakta men säkert i de olika skolrotarna. Under samma tid delades den från början enhetliga folkskolan upp i en tvåårig småskola och en fyraårig folkskola (en uppdelning som först 1919 samordnades till två sammanhängande stadier).

År 1858 stadgades om inrättande av särskilda småskolor vilket dock stötte på hårt motstånd från många socknar. Så först vid 1900-talets början uppfördes mer allmänt särskilda småskolehus. Kvinnor anställdes i stor omfattning som småskollärarinnor, inte minst eftersom de var billiga att anlita och ansågs mer lämpliga att ta hand om de minsta barnen. Till en början kunde småskolorna placeras rätt ensligt, men 1917 kom en bestämmelse att skolor skulle ligga inne i samhället. Det var av omtanke om lärarinnornas säkerhet.