Stäng fönster Mark kn, ARATORP 1:11

Historik
Folkskolorna var, vid sidan av sjukhusen och militärens kaserner, samhällets representationsbyggnader. De skulle signalera för omvärlden, att för svenska staten var omsorgen om de många barnen, samhällets framtid, mycket viktig. Att kunna visa upp ett nytt, fint skolhus var en stolthet för en stad eller
socken och invigningen av en ny skola var en fest- och flaggdag.
Skolbyggnader som mer eller mindre liknade skolborgar, palatsliknande folkskolor i flera våningar av sten eller tegel. I enlighet med de vid tidpunkten rådande stilidealen – klassiskt inspirerad, jugend eller nationalromantik uppfördes skolbyggnader med fasader prydda av huggen sten, mönstermurning eller vackra fönsteromfattningar. De omgavs ofta av vackra staket och intill kunde en tjänstebostad för rektorn byggas