Stäng fönster Mark kn, MULLSKÅR 1:6

Historik
I slutet av 1800-talet växte befolkningen i framförallt industriorterna Fritsla, Skene och Kinna. De stora barnkullarna behövde större skolor och årtiondena kring år 1900 uppfördes ett flertal skolbyggnader i Mark. Skolbyggnader som mer eller mindre liknade skolborgar, palatsliknande folkskolor i flera våningar av sten eller tegel. I enlighet med de vid tidpunkten rådande stilidealen – klassiskt inspirerad, jugend eller nationalromantik uppfördes skolbyggnader med fasader prydda av huggen sten, mönstermurning eller vackra fönsteromfattningar. De omgavs ofta av vackra staket och intill kunde en tjänstebostad för rektorn byggas. I Fritsla, Kinna och Skene uppfördes ungefär vid samma tid vid sekelskiftet, folkskolor. Alla dessa tre ritades troligen av samme arkitekt Lars Kellman från Borås.