Stäng fönster Mark kn, SKENE 33:1

Historik
År 1962 kom ett beslut om att införa enhetsskolan, vilket innebar nioårig obligatorisk skolgång. Genom att alla elever gick i samma skola i nio år och fick samma bildningsbas skulle klyftorna minska mellan teoretiska och praktiska linjer. Skolan skulle bli ett redskap i skapandet av det jämställda samhället. I de nya läroplanerna från 1962 och 1969 skulle skolhuset vara en ram för en föränderlig verksamhet. Byggnaderna skulle göras flexibla för att kunna anpassas till morgondagens behov. Många mindre, äldre skolor lades ned och i stället bussades eleverna till de större, centrala skolor som resurserna koncentrerades till. De palatslika gamla läroverken och stora folkskolorna med klassrum utefter långa korridorer upplevdes som opraktiska, auktoritära bildningsmonument.
Den första högstadieskola som uppfördes efter enhetsskolans införande var Lyckeskolan. Den var dock inte helt färdigbyggd 1961 utan byggdes till i etapper under de följande åren. Ängsskolan började byggas 1956 men byggdes till 1964 för att klara kraven på 1962 års läroplan för högstadium. Det blev vanligt att befintliga skolbyggnader byggdes till för att möta kraven på den nya skolformen