Stäng fönster Mark kn, SKENE 9:33

Historik
I slutet av 1960-talet byggdes inte längre skolorna på höjden utan tilläts breda ut sig över stora ytor så att varje klassrum hade markkontakt. Skolan kunde bestå av flera byggnader – dels för de olika stadierna, dels för administration, matsal, bibliotek m.m. Mindre grupprum kompletterade klassrummen. De olika byggnaderna kunde vara sammanlänkade med förbindelsegångar eller korridorer, gärna runt en rastgård. En tydlig sänkning av den arkitektoniska kvalitetsnivån kunde märkas i det sena 1960-och 1970-talens skolbyggande. Perioden karakteriserades av ett industriellt rationaliserat byggande med prefabricerade betongstommar och fasadelement.

Idag förknippas de med miljonprogrammets bostadsbebyggelse. Skolorna uppfördes ibland direkt på åkermark eller gammal sjöbotten, och med hjälp av byggmaterial som klassificerades som underhållsfria. Det visade sig senare i ett antal skolor att betongplattorna på marken sög upp fukt och att de platta taken började läcka. Skolans yttre fasad förlorade också sin betydelse och istället var det insidan som var det viktiga. I slutet av 60-talet och under 70-talet bröt man mot tidigare traditioner och började anpassa skolan efter pedagogiken. De planer som fanns med öppna planlösningar och klassrum i olika storlekar är samma idéer som lyfts fram i dagens planering av skolor. Detsamma gäller elevers och lärares involvering i planeringen av skolhuset.

1960-talets rationaliseringssträvanden och kostnadsjakt med en långt driven standardisering och industrialisering satte sina spår även i Marks kommun. Tingvallaskolan i Skene byggdes upp på åtta veckor med monteringsfärdiga sektioner som monterades på plats.