Stäng fönster Tingsryd kn, ÄLMEBODA 2:30 ÄLMEBODA GAMLA BEGRAVNINGSPLATS

Historik
När den nya kyrkan i Rävemåla invigdes övergavs den gamla kyrkan helt och blev snabbt en ruin. Först
på 1920-talet kom sockenfolket till klarhet att här fanns ett minnesmärke att bevara och det krävdes en
skyndsam restaurering. Det blev Yxnanäs Hembygdsförening med C.A. Johansson i ledningen som
utförde restaureringsarbetet efter anvisningar från landsantikvarien. Och på 1960-talet ledde Alvar Neander
de utgrävningar vilka klarlade bilden av absidkyrkan och fastställde kyrkans ålder.
Kyrkogårdens södra sida har lämnats orörd och uppvisar genom sin kuperade yta fortfarande resterna
av de gravkullar vilka täckt gravarna i området. På området finns även ett fåtal bevarade gravstenar,
i form av resta naturstenar och under grästorven döljer sig ytterligare gravminnen. De fattigaste hade
dock ej råd eller möjlighet att låta resa några gravmonument för sina anhöriga varför det var brukligt
att gravplatsen uppgavs ligga i förhållande till något fast kännetecken i naturen ex. ”Belägen vid tredje
trädet från porten”. Framstående personer däremot erhöll gravplats inne i kyrkan där en gravplats i
kyrkans mittgång ansågs vara extra förnämligt. I Älmeboda kyrka har påträffats ett flertal gravkor inne
i kyrkan.