Stäng fönster Alingsås kn, ORMÅS 1:12 TORSKA KRAFTVERK

Historik
Platsen där Torska kraftverk är uppfört – vid utloppet från sjön Ömmern – har vattenkraften utnyttjats långt innan nuvarande anläggning byggdes. På dess plats finns en damm i SMHI:s dammregister. Dessutom finns en registrerad en flottningsränna som leder ner till Höljen. På häradsekonomiska kartan från slutet av 1800-talet finns mellan sjöarna Höljen och Torskabotten (Lill-Bottnasjön) en kvarn med namnet Torska qvarn.

Torska kraftverk uppfördes av Nääs Fabriksaktiebolag 1953-1955. Bolaget startade 1833 med huvudsaklig inriktning att spinna bomullsgarn. Under årens lopp utökades bolagets produktion så att man även färgade, blekte, vävde, tryckte och förädlade textilierna.

Skälet till varför Torska kraftverk byggdes var att bolaget ville utöka energitillgången för sin produktion. Bolaget hade vid denna tid två kraftverk i drift i Tollered – det ena anlagt 1897 och det andra anlagt 1908-1909. Dessa båda räckte dock inte till för att klara textilproduktionens el-behov.

När det under sommaren och hösten 1951 regnade väldigt lite blev kraftbristen påtaglig. Då byggdes en förbindelseledning till Hultafors Kraftaktiebolags nät för att få tillgång till utfyllnadskraft. Detta bedömdes dock inte vara tillräckligt på sikt. Därför beslutade bolagets styrelse att ytterligare ett kraftverk skulle uppföras vid sjön Ömmern. Kraftverket skulle utnyttja fallhöjden på cirka tio meter mellan sjöarna Ömmern och Torskabotten.

Nääs Fabriks AB:s två projektansvariga för Torska kraftverks byggnation var fabrikschefen Bertil Ehn och driftingenjören Eric Gjers. Huvidprojektör och arkitekt var Knut Norén, Stockholm och entreprenör var AB Armerad betong, Malmö.

Kraftverket byggdes helautomatiskt och fjärrstyrdes från Tollered redan från början. Det var kostnadsberäknat till cirka 900 000 kronor. Byggstart skedde i maj 1953 och kraftverket togs i drift 17 juni 1955. Arbetena hade då försenats cirka två månader och blivit cirka 45 000 kronor dyrare. Orsaken var att man under byggets gång konstaterat att det var nödvändigt att gjuta in hela kraftstationsrummet med betong – dels för att förhindra ras av lösa stenar, dels för att för att täta mot det vatten som läckte in genom berget. Torska kraftverks officiella invigning ägde rum den 7 september 1955 – samma dag som anläggningen slutbesiktigades.

Under 1970-talet drabbades textilindustrin av en svår ekonomisk kris. Nääs Fabriker blev beroende av statliga bidrag för att klara sin produktion. När statens ekonomiska stöd upphörde 1980 gick det inte att driva produktionen vidare och år 1981 tystnade bolagets spinnerimaskiner.

I spåren av krisen såldes Torska kraftverk samt Nääs Fabrikers båda kraftverk i Tollered 1976. Köpare var Viskans Kraft AB – ett bolag som ett par år tidigare blev ett helägt bolag till Statens Vattenfallsverk (idag Vattenfall AB).

År 1992 helrenoverades turbinen och 1994 lindades generatorn om. Kontrollanläggningen och all elutrustning byttes ut 1997. Samtidigt placerades ett nytt högspänningsställverk och en ny transformator i en ny liten byggnad på markplan intill kraftverket. Under år 2000 anslöts Torska kraftverk till ett nytt fjärrkontrollsystem gemensamt för alla Vattenfalls mindre vattenkraftverk.