Stäng fönster Vårgårda kn, LÅNGARED 1:3 LJURS KVARN

Historik
Nuvarande Ljurs kvarn har en placering där det sedan 1600-talet funnits flertalet kvarnar av enklare karaktär. Den nuvarande kvarnbyggnaden uppfördes 1888.

Ljurs kvarn har gått i nuvarande ägares släkt sedan omkring 1910, då dennes farfar köpte kvarnen. Farfadern ägde även Långareds kvarn, en dryg kilometer uppströms Ljurs kvarn. År 1918 bildades Ljurs elektriska distributionsförening som levererade el till närliggande fastigheter. Denna förening verkade fram till 1978, då den lades ner.

En brand bröt ut i kvarnen 1942 och lämnade i stort sett bara naturstensstommen kvar. Man kan än idag se spår av branden, exempelvis över fönstren på första våning. Kvarnverksamheten i Ljurs kvarn bedrevs till mitten av 1960-talet.

Källor
Ägaren