Stäng fönster Svenljunga kn, ÖRSÅS 5:5 AXELFORS KRAFTVERK

Historik
Axelfors kraftverk uppfördes 1935-1936. Detta sedan Borås stad i början av 1930-talet insett att den ökande elkonsumtionen skulle fortsätta. Borås egna kraftproduktion hade upphört att vara tillräcklig redan 1925 och alltmer kraft fick köpas in utifrån. För att återigen så långt det var möjligt vara självförsörjande på energi köptes fallrättigheterna in vid fallet i Axelfors 1933. Beslut togs att bygga ett nytt vattenkraftverk vid Axelfors med en årlig energiproduktion av 9 GWh.

Fallet vid Axelfors hade utnyttjats ända sedan 1600-talet för både kvarnar och hammare och 1871 anlades ett träsliperi/trämassefabrik på platsen. Sedan träsliperiet brann ner 1914 byggde Borås mekaniska werkstad (BMW) en anläggning för provning av de vattenturbiner som företaget tillverkade. Det var när denna tillverkning upphörde som Borås stad köpte in fallet.

Byggandet startade 1 april 1935 och den 10 juni 1936 togs kraftverket i drift. Byggherre var Borås Stads Elektricitetsverk. Projekteringen sköttes av Vattenbyggnadsbyrån (VBB) och sannolikt ritades även stationsbyggnaden av VBB:s egna ingenjörer.

Källor:
Ägaren – Borås Energi och Miljö AB
Länsstyrelsens WebbGIS-karta
”Kort-kort historia om Vattenkraftens intåg på Borås Energi” (kompendium framtaget av bolaget för internutbildning)