Stäng fönster Mark kn, SKENE-HULTA 1:2 HULTA KRAFTVERK

Historik
Utmed Slottsån har det funnits kvarnar alltsedan 1600-talet. Enligt häradsekonomiska kartan från 1890-talet fanns en kvarn på den plats där Hultas dammanläggning ligger idag. Strax uppströms Hulta kraftverk finns en fornlämningsmiljö vid platsen för den medeltida riksborgen Öresten, som anlades på 1360-talet. Området Öresten utgör riksintresse för kulturmiljövården.

Hulta kraftverk byggdes 1916-1917. När Borås stadsfullmäktige beslutade 1912 att köpa in Hultafallet var tanken att detta var en långsiktig investering för framtida behov. Men det nybyggda kraftverket Habys kapacitet kom att tas i anspråk snabbare än beräknat och stadsfullmäktige bestämde i februari 1916 att anslå 625 000 kronor för en utbyggnad av Hulta. Arbetena startade redan den 9 mars 1916. Byggnationen tog ett och ett halvt år. Den 28 september 1917 fasades Hulta kraftverk in första gången med Haby.

Även Hulta byggdes som ett ”effektkraftverk” eftersom dess hydrologiska förutsättningar var likadana som Haby uppströms. Ett effektkraftverk är avsett för korttidsbelastning. Detta innebär att vattnet uppströms regleras/magasineras och används när effektbehovet är störst och/eller när vattenflödet säsongsvis är lägre.

Byggherre var även denna gång Borås Stads Elektricitetsverk och entreprenör var Byggnad AB Contractor. Projektör var Vattenbyggnadsbyrån, VBB och arkitekt var Herman Göranson, Borås.

Driften i Hulta kraftverk halvautomatiserades 1922 och var tillsammans med grannkraftverket Haby bland de första i landet som utrustades för halvautomatisk drift. Nästa steg togs 1928 då Hulta utrustades för helautomatisk med fjärrmanövrering från Haby, som i sin tur började fjärrmanövreras från Borås 1961.

Under 2001 moderniserades styrningen i både Haby och Hulta ytterligare och sker numera helt från kraftvärmeverkets kontrollrum i Borås.

Källor:
Ägaren – Borås Energi och Miljö
”Kort-kort historia om Vattenkraftens intåg på Borås Energi” (kompendium framtaget av bolaget för internutbildning)
Länsstyrelsens WebbGIS-karta
Lasse Brunnströms och Bengt Spades inventeringsblankett (1989-05-29)