Stäng fönster Mark kn, HABY 1:2 HABY KRAFTVERK

Historik
Utmed Slottsån har det funnits kvarnar alltsedan 1600-talet. Enligt häradsekonomiska kartan från 1890-talet fanns både en kvarn och en såg på den plats där Habys dammanläggning ligger idag. Strax nedströms Haby kraftverk finns en fornlämningsmiljö vid platsen för den medeltida riksborgen Öresten, som anlades på 1360-talet. Området Öresten utgör riksintresse för kulturmiljövården.

Haby kraftverk byggdes 1913-1915. Bygget var en fortsättning på Borås Stads Elektricitetsverk föresatser att klara av det snabbt växande el-behovet. Från 1909 till 1912 hade efterfrågan på el nästan tredubblats. Trots Häggårda kraftverks produktion och trots en ny ångturbin räckte kraften knappt till. Stadsfullmäktige beslutade därför den 19 december 1912 att anslå 1,75 miljoner kronor för en utbyggnad av Slottsåns fall vid Haby.

För att bland annat klara av variationerna av el-behovet – med hög belastning under arbetstid och låg belastning under nätter och helger – gavs tillstånd för en nivåreglering av Öresjöarna och Tolken – se rubriken beskrivning.

När Haby kraftverk byggdes var det ett av landets första större ”effektkraftverk” avsett för korttidsbelastning. Detta innebär att vattnet uppströms regleras/magasineras och används när effektbehovet är störst och/eller när vattenflödet säsongsvis är lägre.

Bygget startade i februari 1913 och den 23 januari 1915 levererades ström till Borås för första gången. Kostnaden blev cirka 2,3 miljoner kronor. Byggherre var Borås Stads Elektricitetsverk och bygget utfördes i egen regi. Tuben och svalltornet levererades av Motala Verkstads Nya AB. Liksom i Häggårda var huvudprojektören AB Vattenbyggnadsbyrån (VBB) och arkitekt var Boåsarkitekten, Herman Göranson.

Haby kraftverk var ursprungligen utrustat med turbiner tillverkade av Borås Mekaniska Werkstad. Även dessa var två tvillingfrancisturbiner. Generatorerna var tillverkade av firman Luth & Roséns Elektriska AB.

Driften i Haby kraftverk halvautomatiserades 1922 och var tillsammans med grannkraftverket Hulta bland de första i landet som utrustades för halvautomatisk drift. Nästa steg tog 1928 då Haby moderniserades 1928 då turbinerna försågs med nya löphjul av rostfritt stål.
År 1953 gjordes en omfattande ombyggnad av Haby kraftverk. Då ersattes de båda ursprungliga aggregaten med två helt nya. En redogörelse för dessa finns under rubriken beskrivning. De ursprungliga turbinskåpen behölls vid ombyggnaden.

År 1961 försågs Haby kraftverk med fjärrstyrning från Borås. Därmed upphörde den ständiga bemanningen i Haby. Under 2001 moderniserades styrningen i både Haby och Hulta ytterligare och sker helt från kraftvärmeverkets kontrollrum i Borås.

År 2005 renoverades hela dammen. Samtidigt byttes dammluckorna.