Stäng fönster Mark kn, MOS 1:18 KUNGSFORS KRAFTVERK

Historik
Det finns dokumentation på att kraften från Viskans vattenfall vid Kungsfors har utnyttjats åtminstone sedan 1600-talet. Vid denna plats låg på 1600-talet nämligen Kungsfors tullmjölkvarn – en av traktens största kvarnar. Kvarndrift fanns även på platsen i slutet av 1800-talet. Något som framgår av häradsekonomiska kartan.

Kungsfors spinneri startades av Sven Eriksons (grundaren till Rydboholms väveri) son Johannes samt släktingarna Edvin Håkansson och Hjalmar Hallin.
Åren 1898-1899 lät Kungsfors Spinneri AB i Skene uppföra Kungsfors kraftverk. Dammritningar tyder på att projektören var major Gagner, Halmstad. Från början hade kraftverket endast ett intag (det i natursten) och en tub.

År 1904 installerades en turbin från Verkstaden Kristinehamn och 1914 en från Nohab. Den sistnämnda köptes av Borås Wäfveri AB som då hade övertagit verksamheten och startat väveri där. Båda turbinerna ovan är utrivna.

Åren 1919-1920 byggdes kraftverket till. Då tillkom ytterligare ett intag och ännu en tub parallellt med den ursprungliga. Samtidigt byggdes maskinhuset till i vinkel för att ge plats för det nya aggregatet – den tvillingfrancis som fortfarande är i drift.

År 1940-1941 byggdes kraftverket till på nytt. Då höjdes taket över ställverksdelen. Själva maskinhuset har vid något tillfälle förlängts – troligen vid tillbyggnaden 1920-1921.

År 1968 köptes Kungsfors kraftverk av Viskans Kraft AB som 1974 köptes in av Statens Vattenfallsverk (idag Vattenfall AB). För mer historik om Viskans Kraft AB – se Kinna kraftverk.
Kungsfors kraftverk har under årens lopp genomgått diverse moderniseringsåtgärder. Anläggningens kontroll- och överföringsutrustning är moderniserad. Dessutom har ett antal förändringar skett både på byggnaden och på vattenvägarna.

Källor:
Ägaren – Vattenfall Vattenkraft AB