Stäng fönster Mark kn, KINNA 24:142 KINNASTRÖMS KRAFTVERK

Historik
Kinnaströms kraftverk uppfördes 1952-1953 av Viskans Kraft AB. Projektör och arkitekt var ingenjör Olof Lundqvist, Stockholm. Entreprenör var ABV.

Kinnaströms kraftverk var den andra anläggningen som Viskan Kraft AB byggde i egen regi. Kraftbolaget bildades 1917 och var ett resultat och en fortsättning på den goda samverkan som skapats mellan de större industrierna i Viskadalen under deras gemensamma arbete med att reglera vattenföringen i Viskan.

I oktober 1917 köpte intressenterna in samtliga aktier i Lekvads Kraftaktiebolag. Dessa aktier fördelades enligt principen antal disponibla fallmeter – precis som kostnaderna för Viskans reglering hade fördelats. Aktierna var uppdelade enligt följande procentsats – Rydboholms Aktiebolag, 52 procent, Borås Wäfveri AB, 21 procent, Rydahls Manufaktur AB, 16 procent, Kinnaströms Väfveri AB, 6 procent och Skandinaviska Gummi AB, 5 procent.

Namnet Lekvads Kraftaktiebolag ändrades omgående till Viskans Kraft Aktiebolag och den 24 oktober 1917 antogs bolagsordningen. Huvudsyftet var att bygga ut och dra nytta av en samverkan mellan de respektive industriernas kraftproduktion. Ett konkret resultat av detta var anläggandet av en 33-kilovoltsledning som förband kraftstationerna längs Viskadalen från Rydboholm och till gränsen mot Halland och som sammankopplades med Vattenfalls nät. Kraftstationen i Kinna var bemannad dygnet runt och fungerade som ett slags driftcentral.

År 1974 köptes Viskans Kraft AB av Statens Vattenfallsverk (idag Vattenfall AB) och 1992 samordnades Viskans Kraft AB inom Vattenfalls Västgöra Energi och fick det nya namnet Vattenfall Sjuhärad AB. Idag bedrivs Kinnaströms kraftproduktion av bolaget Vattenfall Vattenkraft AB.

Källor:
Ägaren – Vattenfall Vattenkraft AB