Stäng fönster Vara kn, LILLA ALGUTSTORP 1:27 TRÅVADSBRO KVARN

Historik
Vattenmiljön vid Tråvadsbro har ända sedan medeltiden utgjort plats för kvarnar och stampar. Dokument visar att strax nedströms nuvarande kvarn, på norra sidan om ån, har den gamla Gammeltråvads kvarn legat. En benstamp har också legat på den lilla holmen mitt emot kvarnen.
Några exakta årtal för när de kvarnar som legat vid Tråvadsbro uppförts kan inte påträffas men på platsen har sedan lång tid tillbaka legat benstamp och kvarn drivna med vattenkraft. Ett garveri har funnits men låg något uppströms den nuvarande kvarnen. Den benstamp som låg på den lilla holmen mitt i Lidan drevs av ett vattenhjul fanns kvar åtminstone 1930.

Platsen har en också tidig historisk anknytning på det sättet att det sägs att Bengt den gode under 1100-talet lät uppföra en stenbro över Lidan just vid denna plats. Just den bron skulle under lång tid utgjort den enda för bindelsen med trakten på andra sidan Lidan.

Enligt uppgift byggdes den nuvarande kvarnen på med en andra våning samt breddades något ut mot vattnet under slutat av 1920-talet.

Den kvarnutrustning som fanns i kvarnen på 1930-talet var enligt uppgifter bland annat 4 stenpar med turbindrift, 2 stycken siktar, rensmaskin, grynverk och havrekross. Kvarnverksamheten i Tråvadsbro kvarn lades ned i slutet av 1960-talet. All kvarnutrustning revs ut på 1970-talet.

Källor:
Ägaren; muntliga uppgifter samt dokument som tillhandahållits.