Stäng fönster Färgelanda kn, BRATTEFORS 1:34 ÖDEBORGS KRAFTVERK

Historik
Ödeborgs bruk grundades 1898 av ett norskt företag men under ledning av en svensk disponent, Victor Andersson, för framställning av spik och tegel. Bolaget innefattade till en början två bolag, ett tegelbruk och ett spikbruk. De båda företagen slogs 1911 ihop under namnet Ödeborgs bruks aktiebolag. Bruket växte och försågs allteftersom med såg och lådfabrik, lager- och magasinsbyggnader.

Att det just var ett norskt bolag som startade spikbruket var en följd av den nya tullförordning som antogs 1897 där staten nu lade tull på spik, vilken tidigare varit tullfri. Det norska bolaget Christiania Spigerverk hade en stor export av spik till Sverige och man ville inte förlora den svenska marknaden och därför beslutades att man i stället skulle etablera ett svenskt bruk för spiktillverkning.

Placeringen för bruket valdes med omsorg med utgångspunkt i vattnets kraft vid Brattforsfallet och den goda kommunikationen via den nyöppnade järnvägslinjen Lelångenbanan (Uddevalla-Lelångens järnväg 1895-1964) som stod klar för trafik 1895.

Den långa tegelbyggnaden utmed Valboåns strandkant, inrymmer kraftstationen, är områdets tidigaste uppförda byggnad i tegel. Övriga byggnader tillkom i rask takt efter hand. Disponentvillan uppfördes under 1902 och brukets arbetarbostäder uppfördes med början 1899.

En martinugn byggdes i ytterligare en tillbyggnad 1913 och man sålde martin- göt och valsjärn under ett par år men redan 1919 gjordes den sista tappningen och därefter återgick man till att använda bollugnarna som tidigare.

Under slutet av 1910-talet och 1920-talets början slog lågkonjunktur, konflikter och Spanska sjukan hårt mot hela Ödeborg. Bruket och dess arbetare drabbades svårt och tillverkningen gick på sparlåga. Presspiktillverkningen i fabriken var den huvudsakliga produktionen fram till 1930-talets mitt, men redan 1910 hade man börjat tillverka trådspik. Även tråddrageriets produktion utökades och var under1940-talets mitt betraktad som ett av landets modernaste.

År 1952 lyckades dåvarande disp. Anjou förvärva ensamrätt för Sverige för en patenterad metod att plastbelägga tråd för tillverkning av stängselnät År 1965 lades verksamheten vid tegelbruket ner, byggnaderna revs och nya för den expanderade stängseltillverkningen uppfördes. 1968 tog Gunnebo över företaget och efter ett par år övergick produktionen helt till stängseltillverkning.

På 1980-talets mitt såldes alla fastigheter på bruket till Färgelanda kommun som senare sålde kraftstationen till nuvarande ägare.

Under olika företagskonstellationer och försäljning av olika produkter drevs Gunnebo fram till 2014 då kvarvarande personal sades upp. Mot slutet av året övertog ett nytt företag, Dw Tråd AB, fastigheten och stängseltillverkningen där det för närvarande finns sex, sju anställda.

Källor
Informant Lars-Olof Larsson