Stäng fönster Ulricehamn kn, ÅGÅRDEN 1:1 ÅGÅRDENS KVARN, SÅG OCH KRAFTVERK

Historik
Gården, med anor från 1400-talet, har en lång och fascinerande historia och utgör en av de större gårdarna i trakten. Gårdens kom i nuvarande ägares släkt 1888.

Kvarnen på Ågården fanns troligen redan under 1600-talet men fick troligen sitt nuvarande utseende på 1800-talets mitt då en ombyggnation gjordes. Möjligen kom också såghuset till vid samma tidpunkt.
År 1896 ersattes det gamla vattenhjulet med tre turbiner. Två av dessa drev kvarnverksamheten och en drev sågverket. På 1920-talet började man ta elektricitet från det egna kraftverket till gårdens behov.

Kvarnverksamheten lades troligen ner i slutet av 1960-talet, men viss rensning av utsäde och djurfoder fortgick ända fram till 2006. Viss kvarnutrustning plockades bort för att ge plats åt den nya turbinen 2007.
En omfattande ombyggnad invändigt i kvarnen gjordes för anpassning till den nya turbinuppställningen som installerades 2007. Då ersattes tre gamla francisturbinerna från 1896 med den nya kaplanturbinen. De gamla turbinerna hade då stått stilla sedan 1980-talet.

Den gamla manövertavlan i marmor och två av de tre gamla turbinerna finns bevarade.

Källor: