Stäng fönster Mellerud kn, ÖRS-BÖN 1:4 BÖNS KRAFTVERK

Historik
Böns kraftverk uppfördes 1909. På samma plats har det tidigare funnits en kvarn, som enligt uppgift brann ned. Enligt uppgifter byggdes kraftverket om 1928-29 då man anlade den nuvarande utskovsdammen och den öppna turbinsumpen.

Kraftverket uppfördes enligt uppgift av riksdagsmannen Bengt Dahlgren som även ägde Assarebyns kvarn. Kraftverket var framför allt till för att generera ström till kvarnen men överskottet gav också elektricitet till boende i området.

En sentida moderinsering har gjorts då man installerade ny kontrollutrustning i moderna väggfasta skåp. Den äldre utrustningen och ställverket är bevarat i kraftverket.

På motsatt sida kraftverket i Krokån ligger en kvarnbyggnad. Byggnaden har också inrymt en benstamp och såg. På häradsekonomiska kartan från 1890-97 finns kvarnen utmärkt på norra sidan ån och benstampen på södra sidan ån. En bit uppströms i ån har det även funnits ett garveri.

Källor
Ägarna