Stäng fönster Mark kn, KALVSHULT 1:1 KALVSHULT 1:1

Historik
Kalvshult omnämns i jordeböckerna från 1600-talet som en sent tillkommen gård. Gården tillhörde från början Ingsered frälsegods som i mitten på 1600-talet tillhörde Magnus Gabriel de La Gardie. I jordeböckerna upptas dock gården som 1/8 mantal frälsegård redan 1659. Gården har aldrig styckats av och mangårdsbyggnaden ligger på ursprunglig plats.

År 1917 köps Kalvshult av Joel Kollén, som var ägare till tumstocksfabriken i Hultafors. Han tog över fabriken 1909 efter sin far. Kollén arrenderade dock ut gården med marker till nuv. ägares far. Gården hade på 1940-talet en häst, ett ungdjur, två grisar samt sex kor. Ägorna var på 34 ha varav sex ha var åker och resten skog. Man bedrev jordbruk till 1970 och nuvarande ägare, en av sönerna till arrendatorn tog över gården 1974. Idag hyrs gården ut till en hyresgäst.