Stäng fönster Mark kn, SÄTILA-STRÖMMA 1:1

Historik
År 1790 uppfördes den nuvarande mangårdsbyggnaden av sjökaptenerna Kamp och Ljungkvist. Från 1700-talet fram till 1925 bytte herrgården ägare ca 20 gånger. Bland annat så ägde storförläggare Håkan Andersson från Fritsla gården en tid. 1859 såldes Strömma på exekutiv auktion och H. Carling från Borås köpte gården.

Han ägnade gården stor omsorg och lät odla upp ängsmarkerna som han dränerade med tegelrör, som han lärt tillverka vid hans nygrundade tegelbruk vid Härkila. Innan dess var endast en liten del av gårdens nuvarande åkermark brukad som åker. På en ägobeskrivningskarta från 1856 beskrivs gårdens marker. H. Carling lät också uppföra flera av stenbyggnaderna på Strömma; ladugården, kvarnen och mejeriet. Han utökade också dammen och grävde kanalen genom gården. Gården kom genom hans försorg att utvecklas till ett bärkraftigt jordbruks- och kvarnföretag.

För all klara arbetet på gården fanns ett flertal anställda jordbruksarbetare och pigor. Redan 1820 fanns här 14 drängar och 11 pigor. En annan viktig arbetskraft var de torpare som bodde på torpställena runt om. På 1890-talskartan finns ett flertal torpställen markerade runt Strömma. I mitten av 1800-talet bodde 14 familjer på torpen som hörde till Strömma. Dessutom ett flertal soldattorp.

En ny epok börjar 1918 då gården arrenderades ut till Sätila lantmannaskola. Borgmästare Sethelius hade på 1700-talet testamenterade ett flertal gårdar i Sätila till Sätila pastorat. I testamentet förordades att en skolinrättning skulle grundas redan 1781. Så småningom ändrades de till att donationsmedlen skulle användas till underhållet av en lantmannaskola. Det var sen prosten Petter Isac Béen som var initiativtagare till att en lantmanna- och lanthushållsskola startade i Sätila

År 1925 köper Älvsborgs landsting egendomen med åker, äng, skog och alla tillhörande byggnader. Här bedrevs sedan utbildning i lantbruk på vintrarna och i lanthushåll på somrarna.
1952 gjordes ändringar så att båda skolformerna kunde bedrivas året om. År 1966 fick lantbruksskolan nya lokaler och lanthushållsskolan flyttade in i herrgårdsbyggnaden. 1971 infördes gymnasieutbildning med jordbrukslinje och konsumtionslinje. 1991 lades konsumtionslinjen ner och 1992 ersattes jordbrukslinjen av treårigt naturbruksgymnasium.