Stäng fönster Karlsborg kn, SVANVIK 1:423

Historik
Frikyrklig verksamhet fanns i trakten redan på 1860-talet. Till en början samlades de troende i hemmen, men dessa var trånga och kunde inte fylla behovet av utrymme. Under en tid var det möjligt att samlas till möten i Perstorps skola. När denna möjlighet stängdes kände församlingen ett stort behov av ett eget missionshus, men de ekonomiska möjligheterna var begränsade. I februari 1885 höll de troende ett sammanträde och beslöt att, om medel kunde anskaffas, bygga ett missionshus under året. Man skrev ut listor, där den som ville kunde anteckna sig för att bidra med gåvor eller egen arbetsinsats. På listan antecknades 50 timmerstockar och 321:50 i penninggåvor. Sedan man fått gåvobrev på en tomt, där missionshuset kunde uppföras, påbörjades bygget. Man samlades på lördagarna och arbetade med glädje och utan betalning på missionshustomten.  Under arbetets gång uppstod emellertid en tvist mellan två grupper. Den ena gruppen, understödd av garnisonspastor Calmander från Karlsborg, yrkade på att andliga sammankomster i missionshuset endast skulle få hållas av präster och EFS kolportörer. Den andra gruppen yrkade däremot på att det skulle vara tillgängligt för alla predikanter som hade ord om sig att vara Herrens tjänare. Vid ett möte 4 maj 1885 under ledning av pastor Calmander gjorde man en omröstning i frågan, varvid den andra gruppens alternativ segrade med stor majoritet. Sedan kunde arbetet fortsätta