Stäng fönster Mark kn, SKENE 61:3 MARKS HÄRADS TINGSHUS

Historik
Skene har en lång historia som tingsplats, och det är kring tingsplatsen som samhället under 1800-talet vuxit fram. Det första tingshuset för Marks häradsrätt uppfördes här på 1640-talet, och 1682 lät häradsrätten uppföra en exekutionsplats med galgbacke i Skene. Det som nu refereras till som tingshuset är en byggnad ifrån 1901, som ersatte ett tingshus ifrån 1830, som i sin tur ersatte det första tingshuset. Det har även sedan 1600-talet funnits någon form av häkte i anslutning till tingsplatsen i varierande form. Någon sådan byggnad finns dock inte bevarad idag.

Gästgivaregården ska enligt uppgift vara uppförd under mitten av 1700-talet, tillbyggd med en våning på 1800-talet. Byggnaden anpassades under 1800-talet även till det rådande stilidealet empire, med fyrdelade fönster på bottenvåningen och sexdelade på övervåningen, samt en portal kring huvudingången. Den så kallade ”krogstugan” som tidigare låg i vinkel med gästgiveriet ska enligt uppgift ha uppförts 1818, och ha varit Örby sockens första handelsbod. Den kom senare att rivas. Jordkällarna som ligger bredvid gästgiveriet är troligtvis samtida med detta, då behovet av förvaring av mat till gästgivareverksamheten var större än att allt fick plats i mangårdsbyggnadens källare.