Stäng fönster Svenljunga kn, GÄLARED 1:85 GÄLAREDS KRAFTVERK

Historik
Gälareds kraftverk uppfördes 1906 av Dalsjöfors Väveri AB i syfte att tillgodose det ökade elbehovet för textiltillverkningen i Dalsjöfors.
År 1919 slogs Dalsjöfors väveri AB samman med Almedals Fabrikers AB och detta avspeglar sig i att Gälareds kraftverk genomgick en ombyggnad 1930. I en förteckning från turbinleveratören hittar man uppgifter över att det sammanslagna företaget Almedals-Dalsjöfors AB beställde en ny turbin från KMV 1930.

Redan innan uppförandet av kraftverket i Gälared fanns en trädamm vid sjön Såken. Denna revs när stationen byggdes och ersattes då med en stendamm. Denna stendamm göts på med betong under 1940-talet då den fick sitt nuvarande utseende.
Kraftverket är en helt solitär byggnad men vid platsen har det tidigare funnits en såg i närheten som fick elektricitet från stationen.

Källor
Information och tillhandahållna dokument från förvaltaren av stiftelsen Gunilla och Daniel von Schedvin
En västsvensk industrihistoria-Tiden fram till 1950, Kent Olsson, GU.
Sveriges utbyggda vattenkraft, Kommerskollegium 1930.