Stäng fönster Gotland kn, BARA ÖDEKYRKA 1:1 BARA ÖDEKYRKA

Kyrkans byggnadshistoria
Bara ödekyrka uppfördes under medeltiden som församlingskyrka för Bara församling. Den tillkom av allt att döma i en byggnadsetappetapp och stod troligen färdig vid 1200-talets mitt. I början av 1300-talet förstorades korets östfönster och försågs med masverk.
Vid mitten av 1500-tales verkar kyrkan ha stått öde och förfallen, 1588 begärde församlingsborna att gudstjänsterna skulle återupptas, varvid de lovade att reparera kyrkan och avlöna prästen. Så verkar inte ha skett utan kyrkan lämnades förblev utan vård till 1923 då man företog en mycket omfattande konservering efter förslag av arkitekt Sven Brandel, Stockholm. Man hade också planer på att återuppbygga kyrkan, arkitekt Anders Roland vid Kungl Byggnadsstyrelsen hade utarbetat ett sådant förslag.