Stäng fönster Mark kn, SALGUTSRED 5:19

Historik
Storegården och den gård som endast kallas Salgutsered är de enda två återstående av ursprungligen sex gårdar i byn Salgutsered. Det bedrevs förläggarverksamhet på Storegården redan i början av 1800-talet, men det bostadshus som finns på gården idag är uppfört på 1870-tal.
Huvudbyggnaden på Storegården är uppförd i en klassicerande stil i ett och ett halvt plan med sadeltak. Fasaden är klädd i oljevit fasspontpanel. Fönstren är fyrdelade, respektive sexdelade med två mittposter. På halvvåningen under takfoten finns små tvåluftsfönster. Fönsterbågar och foder är målade i samma vita kulör som panelen. Huvudentrén utgörs av en pardörr med fyllningar som kröns av överljusfönster och fronton. Äldre foton visar att byggnaden tidigare även haft ett verandaparti med räcke i liv med fasaden likt det som finns på exempelvis fastigheten Altorp som ligger söder om Salgutsered.