Stäng fönster Mark kn, ÖRBY 1:21

Historik
Prästgården i Örby planerades redan 1782, precis mitt emot kyrkan. Den skulle vara timrad och uppföras i två våningar, enligt dåtidens ritningar. Huvudbyggnaden är uppförd 1784 av liggtimmer med utskjutande knutar, i hörnen. Enl. Sveriges bebyggelse ska den ha haft ”brutna gavlar samt fönster med endast två rutor i höjd”, vilket beskrivs i en syneförrättning från 1825. Efter detta höjdes byggnaden med en våning och fönstren fick ”tre rutors höjd” i nedervåningen. Prästgården moderniserades 1920, 1930 och 1948, samt restaurerades 1958. Restaureringen ägde rum i regi av arkitekten Oskar Nygren från Halmstad, som lät riva tillbyggnader mot öster och anlägga en balkong på nordöstra gaveln samt gräva ut en källarvåning. I ett av rummen finns en kakelugn ifrån 1700-talet.