Stäng fönster Mark kn, SKENE 10:63

Historik
En mycket stor salsbyggnad i två hela våningsplan är den östligaste byggnaden inom det detaljplanerade området kring tingshuset, enligt uppgift uppförd på 1840-tal. Byggnaden har ett flackt sadeltak med avvalmade gavelspetsar, locklistpanelklädd fasad och har troligtvis ursprungligen haft hela fyra fönsteraxlar på gaveln, varav två i mitten tagits bort. Alternativt har byggnaden breddats vid något tillfälle. Taktäckningen är tvåkupigt tegel med en tillbyggd takkupa i takfallet mot Varbergsvägen.
Fönstersättningen är symmetrisk med höga fönster med korspost. Byggnadens huvudentré utgörs av en pardörr med speglar, omgärdad av pilastrar med vattbräda, romber och guttae. Den gamla gästgiveribyggnaden bär till sin karaktäristik flera likheter med mangårdsbyggnaderna på förläggargårdarna, men utan de dekorerade fönsteromfattningar och tandsnittsfris som finns på exempelvis Kinna Sanden. Detta är i sig ingenting märkligt, då byggnaderna är ungefär samtida och båda haft en representativ funktion. Färgsättningen på det före detta gästgiveriet har ursprungligen varit ljusare.