Stäng fönster Gotland kn, VISBY ÖSTRA KYRKOGÅRDEN 1 ÖSTRA OCH SÖDRA KYRKOGÅRDEN

Historik
Östra kyrkogården är ritad av lantmätaren A. J. Lallér i barockstil med raka gångar och kvarter Den invigdes 1830 av biskop Eberstein. Utformningen är långsträckt rektangulär med central mittgång (grusbelagd) med rundel på mitten där i förstone ett kapell skulle uppföras, mot det tänkta kapellet anlades en allé mot ringmuren och Söderport.

På 1860-talet fick stadsarkitekten i Visby, A. W. Lundberg i uppdrag att rita ett kapell på Östra kyrkogårdens södra del samt en ny begravningsplats, anlagd på åkermark söder om denna. Dessa invigdes 1870 av biskop Anjou.

1968 byggdes intill kapellet ett klocktorn efter ritningar av länsarkitekt Olle Karth (d. 1965), Visby, och ingenjör Erik Hoff, Visby.

Värmeledning installerades i kapellet 1961, varvid även träbänkarna utefter väggarna samt den fasta katafalken av kalksten kom till. Omkring 1985 kopplades en el-patron på värmesystemet.

1991 förnyades takkonstruktionen, och den falsade och målade stålplåten på yttertaket byttes ut mot falsad kopparplåt. Takprydnaden i form av ett kors förgylldes. Fönsterglasen renoverades och försågs med utvändiga skyddsglas.