Stäng fönster Mellerud kn, LUNDEN 1

Historik
Rådaskolan började byggas 1951 och var realskola fram till 1971 då skolreformen slutligen genomfördes. 1961 byggdes en paviljong till lågskolan. Inför skolreformen, då realskolan blev grundskola, byggdes Rådaskolan till ytterligare med bland annat nya klassrum, slöjdsalar, skolverkstad, gymnastiksal och skolkök. År 2012 byggdes skolrestaurangen om efter att den tidigare paviljongen rivits. Rådaskolan omfattar idag årskurserna 7–9. Strax väster om skolan finns fastigheten Lunden 10 som omfattar en mindre villa i 1½ plan med gul tegelfasad. Denna användes ursprungligen som skolvaktmästarbostad. Sedan år 2008 används den för Lotsens dagligverksamhet. Huset är för tillbyggt för att kunna bedömas ha kulturhistoriska värden.

Nordalsskolan uppfördes 1985 och utgörs av en envåningsbyggnad med sadeltak och uppskjutande flackt
tak. År 1995 gjordes en tillbyggnad med en matsal och ett fritidshem. Södra fasaden utgörs av gulmålad betong utan sockel. Mitt på fasaden finns små kvadratiska fönster med vita karmar. Intill dessa finns gjutna runda cirklar. Skolans norra fasad utgörs av liggande ömsom stående fasspontpanel med vita omfattningar. Sadeltaket är belagt med betongpannor. Ovan detta skjuter ett flackt tak upp, likt en basilika utan klerestorium. Lekgården norr om skolan har lummiga aspträd och en grusplan för fotbollsspel. Nordalsskolan omfattar idag förskoleklass till årskurs 6 samt förberedelseklass för årskurs 4 till 6 och två fritidshem. Nordalsskolan är en god representant för det sena 1900-talets skolbyggnader och postmodernistisk arkitektur. Därför tillmäts den ett visst kulturhistoriskt värde.

Dahlstiernska gymnasiet med kulturhuset Kulturbruket på Dal invigdes 2002. Oregelbundna och runda huskroppar och utskjutande mösterbildande tegel utgör de huvudsakliga arkitektoniska dragen. En baldakin
pryder huvudentrén. Taken utgörs av pulpettak i olika höjder. Mindre inringade markytor, ofta prydda av träd eller kontrasterande markbeläggning skapar exteriöra rum mellan byggnadskropparna. Höga hängbjörkar längs fasaden mot Parkgatan ger platsen ytterligare liv. Dahlstiernska gymnasiet är en god representant för det tidiga 2000-talets nymodernistiska arkitektur och har därför arkitektoniska värden.