Stäng fönster Mellerud kn, GÄDDAN 6 M.FL.

Historik
Mörten 1 uppfördes 1978 efter en typritning av Nordiska Trähus. År 2005 byggdes en altan till på husets baksida. Huset har ett välbevarat entréparti med en mörk trädörr och gult sidofönster. Källarfönstren är spröjsade med blyimitationer. Karakteristiskt för stilen är den vågräta indragningen från fasadlivet strax under takfoten, samt det valmade sadeltaket. Vid husets ena gavel finns en garageport med locklistpanel och pulpettak. Trädgården med tidstypisk växtlighet har även ett väl underhållet brunmålat staket med grindstolpar av tegel. Bortsett från altanen från 2005 är huset i ett mycket välbevarat skick som kan anses vara representativt för tidens enplansvillor i rött tegel med brädpanel och tak.

Mörten 3 byggdes 1976 efter en typritning av Åmåls Sågverks Aktiebolag. Huset är uppfört i 1½ plan med
en fasad av brunt tegel, mörkt blå träpanel och brant sadeltak som är täckt med betongpannor. Husets södra gavel har en så kallad »joddlarbalkong« som var ett vanligt inslag bland villor uppförda under denna tid. Ett garage med en kraftig taksarg är beläget vid husets norra gavel. Huset har således många tidstypiska karaktärsdrag bevarade och har på grund av det ett särskilt kulturhistoriskt värde.

Gäddan 4 Fastigheten ligger i Melleruds sydöstra utkant, med ena
gaveln riktad mot gatan och den andra mot en angränsande
stor gräsplan. Kvarteren utgörs av villabebyggelse
från 1970- och 80-talet.
Huset är en 1½-plansvilla byggd 1977. Det mest utmärkande karaktärsdraget är fasaden i kalksandsten i
olika rosa nyanser. Gavelröstena samt långsidans övre del utgörs av vit lockpanel. Det höga och branta sadeltaket är belagt med betongpannor. Husets södra gavel har en så kallad joddlarbalkong. En altan har byggts till under senare tid. Ett garage med fasad av vit lockläkt, en kraftig blekrosa taksarg och ett flackt tak är byggt intill husets gavel mot gatan. Som helhet är huset välbevarat och ger därför stora
möjligheter till förståelse för det sena 1970-talets och det tidiga 1980-talets villaarkitektur med fasader av
pastellfärgad kalksandsten. Det har av den orsaken ett särskilt kulturhistoriskt värde.