Stäng fönster Mellerud kn, SUNNANÅ 1:3 SKOGSERUD

Historik
Under 1800-talet genomfördes många effektiviseringar av jordbruket i Holms socken liksom i hela Dalsland. Marken skiftades, jordbruksmetoderna förbättrades och stora delar av produktionen lades om. Stora mängder havre producerades, vilket sedan exporterades till framför allt England med stor lönsamhet. Följden blev att befolkningen i Holms socken fördubblades under 1800-talet. Befolkningsökningen medförde dock att hemmansklyvningen snabbt ökade och avkastningen på de enskilda brukningsdelarna minskade. Den ekonomiska strukturen i socknen bidrog också eftersom de ekonomiska vinsterna framför allt tillföll de få besuttna, medan de obesuttna blev allt fattigare. Kombinationen av missväxtåren i slutet av 1860-talet och hård konkurs på den internationella marknaden gjorde att den svenska havren blev alltmer svårsåld. Detta gjorde situationen i socknen ohållbar, precis som i andra stora delar av landet. Detta var en av anledningarna till den omfattande emigrationen till framför allt Amerika, då en tredjedel av socknens invånare valde att utvandra. Precis som i resten av landet har socknens jordbruk rationaliserats kraftigt under 1900-talet. Mindre brukningsenheter har slagits samman till större, dragdjur har
ersatts av traktorer, verksamheten har i ökande omfattning mekaniserats och en större del av arbetet utförs
nu av allt färre människor.