Stäng fönster Mellerud kn, KULLEN 1:2

Historik
Sunnanå Gård är en av socknens äldre gårdar och kallades i jordeboken 1540 för Sijndenå. Den räknades
då som ett helt mantal frälsehemman. På gårdens ägor fanns också den tidigare mycket betydelsefulla Sunnanå marknad, vilken upphörde 1892 ( se Köpmantorget ). 1882 köptes gården av Holms socken till en summa av 45 000 kronor varpå den övergick till att bli fattiggård. Namnet ändrades under 1920-talet till ålderdomshem men anläggningen är i folkmun känd som Sunnanå sjukhem sedan lång tid tillbaka. Idag utgörs huvudbyggnaden av bostadsrätter. Under en arkeologisk undersökning vid gården 1941 upptäcktes både gravfält och en stenåldersboplats. Flera lösa fornfynd har även påträffats kring gården.