Stäng fönster Mellerud kn, SUNNANÅ 1:2

Historik
Fastigheten omfattar tre byggnader som troligtvis är uppförda under 1920- eller 1930-talet. De tre husen
ligger strax intill Sunnanåvägen, ett par hundra meter från hamnmagasinet och stationshuset. Intill finns
gräsbevuxna bergknallar och norr om huset ligger i dag den grävda runda vattenlagunen. Husen har använts som åretruntbostäder av anställda på det tidigare sågverket i Sunnanå Hamn, vilket lades ned omkring slutet av 1960-talet. Den största byggnaden ligger i souterräng med framsidan vänd mot vägen. Sockeln är av kallmurad natursten.Huset är sannolikt uppfört i timmer som sedan klätts med en bred faluröd locklistpanel. Knutar och fönstervirke är målade med vit färg. Taket är belagt med korrugerad plåt och på mitten av taknocken finns en skorsten. Husets baksida har inga fönster. Strax intill står ett mindre hus med smal locklistpanel och flackt sadeltak av tjärpapp. På baksidan finns ett kvadratiskt
spröjsat fönster. Huset är sammanbyggt med den tredje byggnaden, ett något större hus i röd fasspontpanel och korrugerat plåttak. Även detta har en skorsten på mitten av taknocken och typiska 1920-talsfönster.