Stäng fönster Hjo kn, NORR 5:5 M.FL. HJO STADSPARK

Historik
Initiativet till aktiebolaget Hjo Vattenkuranstalt togs enligt en nyligen återfunnen originalhandling i december 1876 av Alexis Sparre, Gustaf Sparre, Gust. Sjöstedt, Harald Röhss, C.J. Fogelin och G. Rhodin. Ett markstycke med strand och utsikt över Vättern inköptes från rådmannen G. A. Goldkuhl. Den tyskfödde trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sternemann upprättade 1877 ett förslag för en parkanläggning som bebyggdes och utvidgades fram till en bit in på 1900-talet.

I ett första skede fram till 1882 uppförde kuranstalten ett varmbadhus, ett
schweizeri och ett kallbadhus. Byggnaderna Villa Götha, Villa Idun och hotell Bellevue fanns
redan inom området men dessa byggdes om och fick sina nuvarande namn. I ett andra skede fram till
1903 byggdes Villa Victoria, Villa Guldkroken, Villa Svea och Villa Eira. I ett tredje skede fram
till 1935 uppfördes Eirapaviljongen och 1913 ersatte de nuvarande badhytterna det tidigare
kallbadhuset.

Parken gestaltades i en tidstypisk så kallad tysk trädgårdsstil som utmärks av slingriga gångvägar, en omfattande grönska med yviga friväxande träd och s k tapetgrupper med färgstarka blomsterplanteringar. Parken i Hjo verkar dock ursprungligen inte ha haft så omfattande rabatter. När Sternemann planerade parken saknade fanns det endast ett fåtal träd inom området. I vårdprogrammet uttrycks det långsiktiga målet att parken successivt ska återställas till sitt utseende runt år 1900, parkens och anläggningen mest aktiva period.

Den medicinska badinriktningen övergick efterhand mot friluftsbad och 1908 bytte anläggningen namn från Hjo Vattenkuranstalt till Hjo Badanstalt. Verksamheten hade ända från start haft en svår ekonomi, men under 1920-talet ökade problemen. 1932 brann restaurangen Bellevue och tre år senare gick badanstalten i konkurs.

Anläggningen såldes därefter till Hjo stad/kommun och parken omvandlades till en stadspark. Många av byggnaderna i parken kom successivt att få annan användning, men få revs. 1966 tillkom simbassängen Guldkroksbadet och 1971 uppfördes det nuvarande hotell Bellevue efter ritningar av arkitekten Hans Erland Heineman med en stark tidskänsla. I mitten på 1980-talet uppfördes en scenbyggnad centralt i parken. 1991 sålde Hjo kommun hotellet Bellevue och villorna Idun, Victoria, Flora och Guldkroken till Wennergrens Byggnads AB.