Stäng fönster Gotland kn, FÅRÖ LAUTER 1:54 M.FL. BLESELLSKA HUSET

Historik
Fastigheten är starkt förknippad med kalkindustrin på Fårö och verksamheten vid Lauterhorn i synnerhet. Under 1660-talet inleds kalkbränning i större skala i området när häradshövdingen Chronander och kontrollören von Glaan köper gården Lauters för att anlägga kalkugn. Ugnen uppförs invid hamnen vid Lauterhorn och härifrån skeppas kalk till bl a tyska östersjökusten.
Gården är kopplad till kalkpatronen Johan Blesell, ursprungligen från Bläsnungs i Väskinde. Blesell köpte gården och ugnsanläggningen 1783 och troligen uppfördes huvudbyggnaden i samband med detta. Redan 1815 delades gården och kalkbruket och femton är senare har sonen David tagit över faderns lott när denne avlider. Bouppteckningen efter Johan Blesell visar på en högreståndsmiljö i kontrast till det övriga livet på Fårö.
Härefter kom ett flertal delägare in i kalkbruket, bl a Edvard Israel Grubb på Takstens i Lärbro. 1828 förrättades laga skifte vid Lauters, men den aktuella fastigheten fick ligga kvar på befintlig tomt. 1843 delades gården återigen då sjötullvaktmästaren Johan Samuelsson blir delägare. Fastighetsgränsen mellan de rubricerade fastigheterna delar än idag manbyggnaden på mitten. 1881 avslutas kalkbränningen vid Lauterhorn p g a stigande priser på bränsle under 1800-talets senare del.