Stäng fönster Skövde kn, BERGS-ARVIDSTORP 3:1 ARVIDSTORP

Historik
Arvidstorp har haft tre olika namn under olika tider; utöver Arvidstorp även Vallerjötorp och Skyttlabacken. Gården omnämns första gången år 1601 under namnet Wallersiötorp, men redan år 1603 kallas gården även Arfuidsztorp. År 1685 dyker för första gången namnet Siöttlaback upp. Gården nämns första gången i jordeboken år 1601 som ett kronotorp, d.v.s. en nybyggd gård på kronans mark. Namnet Arvidstorp syftar på mansnamnet Arvid och ordet ”torp” i betydelsen ”nybygge”. Vallersjötorp har koppling till sjön Vallersjön ca tre km nordost om gården och namnet Skyttlatorpet kan hänföras till det dialektala ordet ”skyttler” som på västgötska betyder ”stänger varmed man stänger öppningen i en gärdesgård”. Gården är ett av de nybyggen som anlades på kronoallmänningen Billingen under 1500- och 1600-talen. Efter frikopplingen från kronoparken kom gården att utgöra ¼ skattehemman. På en lantmäterikarta från år 1772 framgår hur ett skogsparti från kronoparken Billingen tillförs gårdens östra del. Då Arvidstorp legat som ensamgård har den inte i nämnvärd utsträckning påverkats av 1800-talets skiftesreformer, och markanvändningen har i stort sett varit densamma sedan åtminstone 1800-talets senare halva fram till våra dagar. Den ekonomiska kartan från 1877-82 visar en kartbild över gårdens bebyggelsemönster och odlingslandskap som i mångt och mycket påminner om dagens. Gårdens manbyggnad uppfördes år 1898, men det finns såväl äldre som yngre byggnader på gården. Gårdsmiljön bör ha fått sitt nuvarande utseende en bit in på 1900-talet, men bebyggelsemönster och ägostruktur är starkt förankrat långt tillbaka i tiden.