Stäng fönster Skövde kn, GREBY 13:1 M.FL. ANDERSTORP OCH BASTABRON

Historik
Alla socknar på Vadsboslätten hade sin del i skogsmarken på Stöpaskogen som var utmark till slättbyarna. I samband med det sena 1700-talets storskifte och 1800-talets enskifte och laga skifte skiftades delar av skogen upp i långsmala skiften. Hit lokaliserades ofta torpställen när slättbyarna skiftades och även åtskilliga nya torp och backstugor tillkom här ute under 1800-talet. Omkring 1880 fanns en mycket stor mängd torp och backstugor på Stöpaskogen i kanten mot Vadsboslättens randbygd. Detta gällde inte minst kring Brännemo och Kärret i Götlunda socken. Lunne, Vallby, Götlunda och Greby byar hade här skogsskiften, liksom flera byar i Flistads socken. Idag är många av dessa småställen rivna eller ombyggda. Några vidareutvecklades till småbruk som fortsatt att drivas även in på 2000-talet.
Vid Anderstorp och Bastabron på skogen N om Kärret fanns flera torpställen ca 1880. Här var mark till Greby och Nederlunne i Götlunda och till gårdar i Flistads socken. Härasekonomisk karta över Skaraborgs län från 1877-1882 visar att tre torpställen låg här på rad på en rygg i skogskanten ut mot ett uppodlat större åkergärde i öster. Ängsmarken låg på torrbackar och impediment. Anderstorp och Bastabron utvecklades till småbruk under 1900-talet. Det tredje lilla torpstället blev också friköpt. Det kom dock att behålla en mycket ålderdomligare karaktär än de andra. Tidanbygdens Hembygdsförening vårdar numera det f.d. torpstället som kallas Anna Fälts stuga efter den sista innehavaren, som även var född på platsen.